Uitleg over de manier van vieren

Inleiding

Nu we in de Stille Week niet terecht kunnen in de kerk, zoeken we naar een andere manier van vieren. Dat is misschien even wennen, maar het brengt wellicht ook wat moois. Het boort dezelfde creativiteit aan die er ineens was met het kerkasiel. Er is alleen een belangrijk verschil. Toen zochten we elkaar op. Nu leven we in de verstrooiing, de diaspora. We hebben daarom gekeken naar de manier waarop het Joodse volk al eeuwen lang viert in de diaspora. We kopiëren niet, maar leren wel. Want hoe kun je in kleine kring verbonden zijn en opgaan in dat grote verhaal van bevrijding?

Over de inspiratiebron

De liturgie van Pesach wordt aan tafel in huiselijke kring gevierd met een maaltijd. De gerechten zijn niet willekeurig. Ze verwijzen stuk voor stuk naar de geschiedenis van Exodus. Ze nodigen uit tot een herbeleving van dat bevrijdingsverhaal. Het gaat dus niet alleen om het vertellen van het verhaal, maar om een beleving. De kracht is naar ons idee dat je aan tafel weet: “Met ons doen velen mee, van de Balkan tot Amsterdam en van Portugal tot in Jeruzalem.” Ons initiatief probeert een zelfde ervaring op te roepen.

Over de opzet

We hebben ervoor gekozen om voor elke dag thematisch te werk te gaan vanuit een bepaald perspectief. Als doorgaande lijn op alle dagen geldt dat zeven kaarsen in een bepaalde vorm worden geplaatst. Zeven is hier het getal van de volheid en de totaliteit. Er zijn geen preken, overwegingen of Bijbelstudies. Het gaat om de beleving. Die komt tot stand door verhalen te koppelen aan rituelen, muziek en poëzie. We hopen dat mensen elkaar wijzen op dit initiatief en in zekere zin samen vieren, omdat zij weten dat de buren van om de hoek dezelfde maaltijd serveren, dezelfde muziek luisteren, dezelfde gebeden uitspreken.

We ontvangen ook andere vormen en extra materiaal om thuis de stille week te vieren. Klik hier om het extra materiaal te bekijken.

Op weg naar Pasen

Je bent niet alleen op weg naar Pasen. Dat is eigenlijk de hele boodschap van dit project. Met twee mensen werken we heel hard in onze vrije tijd om dit te realiseren. Het is kort dag om alles geregeld te krijgen. We vragen soms om begrip en geduld. We vinden het fijn om te horen wat je waardeert. Het is nooit een probleem als je een vraag stelt of een suggestie doet. We geloven en vertrouwen erop dat het tóch een bijzonder Paasfeest wordt in 2020.

Vanuit ’s-Hertogenbosch wensen we je een goede Stille Week.

Kor en Dirk-Jan

Logo-ownp-white

Contactinformatie

Copyright 2024 Opwegnaarpasen.nl
©   Alle rechten voorbehouden